Lezen

Wonen in een boek (voor beginners en gevorderden)

De afgelopen periode heb ik een aantal keer even in een boek gewoond. Of dit de ultieme vorm van corona-escapisme of toch gewoon toewijding was, dat weet ik zelf ook nog niet. Wat ik wél weet is dat het heerlijk kan zijn om een weekend, dag of avond volledig in een boek op te gaan en echt even in je verhaal te wonen.

Een weekend in een landhuis

Het beste voorbeeld hiervan is ondertussen een van mijn fijnste herinneringen: het leesclubweekend van uitgeverij Das Mag dat volledig in het teken stond van Een goede nachtrust (zowel het boek van Peter Buurman als de nachtelijke inactiviteit). Beeld je het volgende in: je verplaatst je naar de krochten van het Groningse platteland, treft daar zo’n dertig vreemden in een landhuis, met allen hetzelfde boek in handen. De schrijver doolt wat rond, er wordt voor je gekookt, iedereen aan het lezen in datzelfde boek: in kamertjes, nisjes, op zolders, of in de keuken vol knollen. Het enige wat je hoeft te doen is dat boek lezen. Oh ja, en meedoen aan een literaire pubquiz. Daarbij was er tot overmaat van heerlijkheid ook nog een grote privébibliotheek met een geheime deur die naar je slaapplaats leidt. Zie je het wat voor je? De omgeving paste perfect bij het boek, waarin allerlei verschillende ruimtes tot de verbeelding spreken en je echt een beetje kunt verdwalen.

Dit is wat ik bedoel met wonen in een boek: jezelf een periode lang volledig overgeven aan die stapel gebonden papier in je hand, op de juiste plek en met kenmerken uit het boek om je heen. Dit kan gelukkig ook in je eigen huis! Vergeet het landhuis, de pubquiz, de privébibliotheek en het geheime deurtje.

Een dag op verschillende plekken in huis

De meest recente ervaring die ik heb met wonen in een boek, heb ik afgelopen Hemelvaartsdag opgedaan. Omdat die dag vrij en nikserig voor me lag, leek het me een mooi idee om uitgebreid voor een boek te gaan zitten. De avond van tevoren kon ik niet kiezen in welk boek ik ging duiken, dus vroeg ik hulp in op Instagram. Ik nomineerde vier titels waarvan Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou werd verkozen tot mijn verblijfplaats van de dag. Ik heb het grootste gedeelte van de dag gelezen en tussendoor updates geplaatst op Instagram.  Het boek vond ik geweldig, heftig, ontroerend en mooi. Na deze middag lag ik afgepeigerd maar voldaan in de tuinstoel. Op de vraag van mijn vriend hoe het met me ging, kon ik alleen nog maar zeggen; “ik heb een heel boek meegemaakt vandaag.”

De totale ervaring

Tijdsbesteding is eigenlijk nog maar één aspect van het wonen in een boek. Er komt nog meer bij kijken, al is het marathonidee wel van grote invloed op de totale ervaring. Hier zijn nog een paar snelle tips:

 • Simuleer de omgeving van je boek
  Dit kan in het groot: het landhuis paste erg goed bij de wereld in Een goede nachtrust, je zou je kunnen verplaatsen naar de stad waar je boek zich afspeelt. In het klein kan het gelukkig ook:

  • drink muntthee als je personages dat doen;
  • zet een muzieknummer op dat in het boek ook wordt geluisterd (Ronald Giphart noemt in zo’n beetje elk van zijn boeken een nummer of artiest); of
  • maak een in het boek genoemd gerecht.
   Uiteraard is lang niet alles mogelijk en het is zeker niet de bedoeling dat je tussendoor naar de supermarkt moet om van alles te halen, want je doet vandaag niets anders dan lezen. Een gerecht bij benadering namaken of een quesadilla vertalen naar tosti mag allemaal.
 • Neem tussendoor pauzes
  Oké, behalve pauzes nemen dan. Je wilt namelijk niet je onderdompeling tot verdrinking maken, maar doorlezen terwijl je moe en niet scherp bent en daardoor de helft van het verhaal missen is niet fijn. Ikzelf heb in mijn pauzes nieuwe koffie gezet, onkruid tussen tegels weggehaald, een tijdje gezocht naar een voorwerp dat ik al de hele tijd in mijn hand had, enzovoorts. Doe de dingen waar je even geen breincapaciteit voor nodig hebt.
 • Praat over het boek
  Een hele periode wijden aan een boek is een best intense ervaring, die afhankelijk van het soort boek dat je leest verschillende uitwerkingen op je kan  hebben. Zoek dus iemand op die het boek ook heeft gelezen en praat erover om de boel wat te verwerken.

De herinnering

Mijn ervaring is dat het de herinnering aan het boek enorm versterkt wanneer je er op deze manier de tijd voor neemt en prikkels aan toevoegt. Stuk voor stuk zijn deze boeken me beter bijgebleven dan veel andere die ik lees (wat waarschijnlijk ook te danken is aan het feit dat het stuk voor stuk geweldige boeken zijn).

In welk boek zou jij wel willen wonen?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *