Lezen

Een leesdip in 5 simpele stappen

Ik zat het hele jaar al in een goede leesflow. In minder dan een half jaar las ik bijna evenveel boeken als in heel 2018. De flow eindigde helaas abrupt na het negentiende boek dat ik las. Want hoe kom je nou zo effectief mogelijk van je leesgewoonte af?

1. Begin in het verkeerde boek

Kies  een boek over een onderwerp wat je eigenlijk niet zo interesseert, of iets wat een saaie kennis aan je heeft aangeraden. Zijn thrillers de laatste tijd echt helemaal jouw pakkie an? Kom dan even uit die monomodus en probeer eens iets héél anders waarvan je van tevoren al betwijfelt of het wat voor je zal zijn.

2. Raak gefrustreerd

Een van de meest productieve dingen om te doen wanneer je je ergens toe wilt zetten is gefrustreerd raken dat je er nog niet mee bezig bent, natuurlijk. In vergelijking met Netflix en YouTube kost lezen toch echt wat meer moeite om tijd in te steken. De drempel naar een boek is iets hoger dan die naar je timelines en feeds, dus dan kies je maar voor het laatste. Maar ja, éigenlijk zou je willen lezen.

3. Scroll door je timelines

Je social media timelines zijn een prima plek om geïnspireerd te raken om meer te lezen, maar aangezien je toch al in een gefrustreerde toestand verkeert, zien die inspirerende posts er ineens uit als vervelende mensen die het wél voor elkaar krijgen boeken te lezen, misschien zelfs de boeken die jij zuchtend aan de kant hebt gelegd. Je bent weer terug bij stap 2. (Stap twee en drie kunnen elkaar tot in de eeuwigheid blijven herhalen).

4. Leid je leven

Plots komt je leven er dan ook nog eens tussendoor gefietst. Je gaat naar je werk, maakt zowaar je huis schoon, geniet buiten van de zon, spreekt af met vrienden of familie. Je vergeet gewoon een beetje dat je eigenlijk wilt lezen en je prioriteiten verschuiven.

5. Vergeet een boek

En daar zit je dan, te wachten op een afspraak, in de zon, alle tijd van de wereld. Zonder boek. Dit is eigenlijk het eerste moment dat je je realiseert dat een leesdip realiteit is geworden.

Gefeliciteerd, je bent nu succesvol in een leesdip terechtgekomen! Ontwijk nog even een tijdje je boekenkast, de boekwinkel en vooral dat ene boek waar je nog maar veertig pagina’s in hoeft te lezen, en dan blijft die leesdip van fraaie substantie. Succes!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *