Boek

Er gaat iets schuil achter deze cover

Je hoort regelmatig de zin ‘don’t judge a book by its cover‘, een advies waar ik doorgaans achter sta, maar waar ik mezelf toch even aan moest herinneren bij  het zien van Drift van Bregje Hofstede.

Ik trof het boek voor het eerst tussen de nieuwe boeken in de bibliotheek. Ik haalde het aan de rug een stukje naar voren, trok een vies gezicht en duwde het gauw weer terug. Ik kan het gevoel dat de cover me gaf niet helemaal duiden, maar elke keer bekroop me een beklemmend gevoel. Duidelijk was dat ik het boek liever niet dan wel in mijn zicht had. In de loop van de weken viel zo nu en dan weer mijn blik op de paarsige voorkant met het vreemd geproportioneerde, misvormde roze lijf. Het was pas toen ik een exemplaar omdraaide en de tekst op de achterkant las dat ik dacht: misschien wil ik dit boek toch wel lezen.

Feit: een jonge vrouw trouwt met haar jeugdliefde.
Feit: niet veel later, in het holst van de nacht, loopt ze bij hem weg.
Ze neemt alleen haar dagboeken mee.
Die vrouw ben ik. Die nacht is nu. Alles ervoor en erna een verhaal.

Niet veel later nam ik het boek alsnog mee naar huis en begon ik  aan het verhaal.

Drift

Hoofdpersoon Bregje loopt weg van haar huis en echtgenoot Luc met een rugtas vol met haar dagboeken. Aan de hand van deze dagboeken wordt een kijkje gegeven in wat aan deze nacht vooraf is gegaan: van het prilste begin van hun relatie tot ruzies aan het eind. Van heel lang zeker weten ‘hij is het’, tot merken dat dat toch niet zo is.

Dat ook juist de dagboeken van Bregje spanningen veroorzaakten binnen de relatie, doordat zij meteen naar pen en papier grijpt na ruzies en de dagboeken als een groot geheim in een kast midden in de kamer staan, geeft een bijzondere extra laag aan het verhaal en een breder begrip van Bregjes relatie. In dit interview in Trouw noemt de schrijfster het een vorm van mummificeren: “je wilt alles vastleggen terwijl het nog gaande is. Dat werkt verstikkend.”

In principe is het verhaal in Drift niet nieuw; een heleboel relatiebreuken vormen zich in de loop van de tijd door kleine veranderingen, vastgeroeste patronen en een krimpend vertrouwen in elkaar. De manier waarop Bregje Hofstede echter verslag doet van de breuk tussen haar personages maakt dit boek wel uniek: de dagboekfragmenten, het boek-heden en de fragmenten uit het debuut van personage Bregje vormen een diepgaande vertelling met veel symboliek.

Nog even over de cover

Het beklemmende gevoel dat de cover van Drift me aanvankelijk gaf werd niet minder naarmate ik verder in het boek kwam. Hoe duidelijker wordt hoe klem Bregje in haar relatie zit, hoe pijnlijker het is om verder te lezen. Het einde is onontkoombaar.

Ik vind het mooi om te merken dat het gevoel dat ik vanaf het begin al van deze voorkant kreeg, overeenkomt met de sfeer en thema’s in het daadwerkelijke verhaal. Ik kan dus niet zeggen dat ik echt heb genoten van het verhaal, want zo’n fijn gevoel kreeg ik er niet van, maar ik heb wel degelijk waardering voor hoe de vertelling in elkaar is gezet. Drift laat je niet makkelijk los omdat je zo dichtbij Bregje, Luc en hun relatie komt. Ik denk dat ook de cover me nog wel een tijdje zal blijven aanstaren. Inderdaad: don’t judge a book by its cover, maar deze cover is wel erg goed gekozen.

 

Bronnen:
Becker, S. (2018, October 18). Bregje Hofstede: ‘Ik ben geen leuk mens als ik over mijn relatiebreuk schrijf. Maar so be it.’ Retrieved May 20, 2019, from https://www.trouw.nl/cultuur/bregje-hofstede-ik-ben-geen-leuk-mens-als-ik-over-mijn-relatiebreuk-schrijf-maar-so-be-it-%7Ea1661083/
Hofstede, B. (2018). Drift: roman. Amsterdam: Das Mag Uitgevers.

2 thoughts on “Er gaat iets schuil achter deze cover”

  1. Echt zo gaaf als een cover zo overeen komt met de inhoud. Ik heb tot nu toe erg getwijfeld of ik dit boek wilde lezen, maar je hebt me toch wel erg nieuwsgierig gemaakt!

    1. Ik snap je héél goed. Best een gewaagde zet van de uitgever om deze cover te kiezen, denk ik. Veel mensen zijn toch wat huiverig 😉

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *